PATCH Child Abuse Centre

Hoofdkantoor PATCH Child Abuse Centre

Stichting GetOn is onlangs begonnen met de ondersteuning van de Zuid Afrikaanse organisatie ‘PATCH Child Abuse Centre | Child Crisis Centre’. Deze in 1992 opgerichte non-profit organisatie vangt kinderen op die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik.

Seksueel geweld tegen kinderen is in Zuid Afrika aan de orde van de dag. Volgens het Optimus Rapport uit 2016 van o.a. de Universiteit van Kaapstad wordt een op de drie jongeren onder de 17 in Zuid Afrika slachtoffer van seksueel geweld. Alleen al in 2015 waren bijna 400.000 kinderen slachtoffer van seksueel misbruik. In de meeste gevallen wordt er geen aangifte gedaan; grotendeels door het gebrek aan beschikbare zorg voor slachtoffers. Shockerende en angstige cijfers. Dit is mede de reden dat Niet in je Eendje zich samen met Stichting GetOn in is gaan zetten voor het ondersteunen van PATCH in haar zware taak om dit groeiend aantal slachtoffers van de hoognodige steun en zorg te voorzien en door via Preventie en Awareness programma’s erger te voorkomen.

PATCH is een not-for-profit organisatie, opgericht in 1992 in Helderberg nabij Kaapstad in Zuid Afrika, die zich richt op de opvang van en steun aan kinderen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Het werk van PATCH bestaat o.a. uit het opvangen van de slachtoffers, het bijstaan van het kind tijdens het medisch onderzoek en het verkrijgen van forensisch bewijs en het geven van gratis (en indien nodig langdurige) therapie. Indien de dader een familielid is, zorgt PATCH dat het kind onmiddellijk ergens anders geplaatst wordt. Tevens begeleidt PATCH de slachtoffertjes voorafgaand en tijdens de rechtszaken en geven hun counsellors Preventie & Awareness lessen aan kinderen op naburige scholen.

PATCH heeft momenteel zes kantoren in de Kaapregio en een 24-uurs crisisopvang.

Er worden jaarlijks circa 500 kinderen opgevangen door PATCH, soms is er sprake van zestig nieuwe gevallen per maand. Slachtoffers en daders komen zowel uit landelijk als stedelijk gebied en zijn zowel blank als zwart.

Samenwerking Stichting GetOn en PATCH Child Abuse Centre

In de periode 2017-2020 zal het werk van Stichting GetOn zich concentreren op de volgende kernactiviteiten:

  • het bieden van praktische ondersteuning aan PATCH door middel van coaching en begeleiding en het leveren van diensten en prestaties om deze zes kantoren in de Kaapregio een stevigere fundering te geven voor de toekomst.
  • het verwerven van voldoende financiële middelen ter realisering van de verdere uitbouw en professionalisering van PATCH Child Abuse Centre | Child Crisis Centre.

‘Niet in je eendje’ is een initiatief van Stichting GetOn en is bedoeld om de solidariteit tussen mensen te bevorderen. Het eendje van GetOn staan symbool voor de bereidheid elkaar verder te helpen, te ondersteunen, te inspireren en met elkaar te delen. ‘Niet in je eendje’ zet zich samen met Stichting GetOn in voor het ondersteunen van PATCH in haar zware taak om het groeiend aantal slachtoffers van kindermisbruik van de hoognodige steun en zorg te voorzien.

Comments are closed.